fbpx

tips & tricks

daar steek je wat van op.

home / tips & tricks / Voorwaarden NHG in 2020

Voorwaarden NHG 2020

Nieuw jaar, nieuwe voorwaarden. De eerste 2 maanden van 2020 zijn voorbij gevlogen en het nieuwe jaar voelt inmiddels als vanouds. Er is een hoop veranderd, vanaf 1 januari hebben we te maken met een aantal veranderingen in voorwaarden en regels. Zo is bijvoorbeeld het minimumloon omhoog gegaan en betalen we minder belasting. Ook zijn er nieuwe regels omtrent de hypotheek van je woning en nieuwe voorwaarden voor de NHG. Wat is er veranderd? En wat is NHG eigenlijk?

Wat is NHG?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Met NHG ben je zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Moet je je huis namelijk verkopen omdat je de hypotheek niet meer op kunt brengen, schiet de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) te hulp als er een restschuld ontstaat. Het WEW neemt de restschuld van je over en kan de restschuld zelfs kwijtschelden. Zo blijf je niet met schulden achter.

Voordelen van NHG

Met NHG ben je verzekerd van veiligheid. Als je tijdelijk een lager inkomen hebt en daardoor niet het volledige maandbedrag van de hypotheek kunt betalen, berekent de bank hoeveel je elke maand kunt betalen. Dit bedrag betaal je dan maandelijks en het resterende bedrag betaal je pas terug als je inkomen weer op peil is. Zo voorkom je dat de woning in de verkoop moet.

Nadelen van NHG 

Een NHG hypotheek afsluiten is het meest veilig, maar er zitten ook nadelen aan verbonden. Zo is er een zogenaamde ‘NHG-kostengrens’ en zitten er kosten aan verbonden om NHG af te sluiten, namelijk 1% van de hypotheeksom. Woningen met een koopsom die boven de NHG-kostengrens liggen, kunnen niet worden afgesloten met NHG. De NHG-kostengrens wordt bepaald op basis van de gemiddelde koopsom van aangekochte woningen in de maanden juni, juli en augustus van het voorafgaande jaar. Zo loopt de kostengrens weer gelijk met de gemiddelde woningwaarde. Met name voor starters is dat een positieve ontwikkeling.

NHG in 2020

In 2020 is de kostengrens met €30.000 verhoogd naar €310.000. Voor woningen waarbij energie besparende voorzieningen worden getroffen is de kostengrens 6% hoger, namelijk €328.600.
Het oversluiten van een lening zonder NHG naar een hypotheek met NHG is vanaf 2020 niet meer mogelijk als de woningwaarde boven de kostengrens ligt.

Ook interessant

Voor NHG is het laagste van de koopsom of de getaxeerde marktwaarde leidend. Als de koopsom € 315.000 bedraagt bij een getaxeerde marktwaarde van €310.000, dan is NHG mogelijk tot € 310.000. Voor NHG is het laagste bedrag van de koopsom of de getaxeerde marktwaarde leidend met betrekking tot de kostengrens. Als de koopsom €310.000 bedraagt, dan hoeft een getaxeerde marktwaarde van €315.000 voor NHG dus geen bezwaar te vormen. Bij oversluiten zal dit wel een belemmering gaan vormen omdat we vanaf 2020 naar de marktwaarde (na verbouwing) kijken die niet hoger mag zijn dan €310.000.

Meer weten? Kijk hier: https://www.nhg.nl/NHG-Innoveert/Nieuwe-Voorwaarden-en-Normen-2020

bestelformulier

vul dit formulier in om pakket 1 te bestellen.

Onze secretaresse neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

te-koop-bord